Gå direkt till innehåll
Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. Bilden är ett montage.
Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. Bilden är ett montage.

Pressmeddelande -

ÖVERLEVANDE OCH MEDLÖPARE - En programkväll om Örebro och Förintelsen

Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. På Engelbrektskolan hade ett beredskapssjukhus upprättats. Örebro blev på så sätt direkt berört av Förintelsen. Beredskapssjukhusets läkare Olle Ottander var en av de första i Sverige att vittna om de överlevandes situation och beskriva hur mottagandet gick till. Under andra världskriget fanns också såväl svenska medlöpare som tyska nazister i Örebro. En inte så känd del av Sveriges historia.

MEDVERKANDE:

– Mikael Enoksson, SO-lärare på Lillåns skola som tillsammans med elever arbetat med lokalhistorisk forskning kring beredskapssjukhuset och de människor som vårdades där.

– Johan Perwe, författare och forskare med särskilt intresse för lokalhistoriska perspektiv på Förintelsen, aktuell med boken Bländad av brunt - nazismen och motståndet i Linköping 1933-1945.

– Andreas Schein antikvarie vid Judiska museet i Stockholm kommer att berätta om beredskapssjukhusets läkare Olle Ottander med utgångspunkt i dokument i Judiska museets samling.

– Örebro läns museums chef Birgitta Johansen inleder kvällen.

– Moderator är radioproducenten och journalisten Thomas Lunderquist.

Plats
Länssalen, Örebro slott

Tid
Onsdag den 7 december kl. 18.00

Kostnad
Fri entré men anmälan krävs.

Programkvällen sänds också online!
Se programkvällen digitalt på Facebook där du även kan kommentera.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Örebro Läns museum, Judiska museet och Forum för levande historia.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Örebro läns museum är en levande mötesplats för alla åldrar. Genom möte med konst och kulturhistoria vill vi att besökare ska få nya perspektiv på sig själva och omvärlden. Vi producerar utställningar på Örebro slott men även vandringsutställningar som turnerar i Örebro län. Museet erbjuder också visningar barnverksamhet, workshops, föreläsningar och mycket annat. Vi arbetar i hela Örebro län med bred kulturhistorisk kompetens inom områden som slöjd, kulturmiljö och arkeologi. Museet äger och driver också Siggebohyttans bergsmansgård utanför Nora, Gråbo arbetarmuseum i Karlskoga och Kullängsstugan i Askersund. Vi har stora samlingar av fotografier, konst och kulturhistoriska föremål som vi visar både i utställningar och på Digitalt Museum. Länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 är för närvarande stängd för renovering.

Kontakter

Elin Henningsson

Elin Henningsson

Kommunikatör Örebro läns museum 0196028723

Relaterat innehåll