Gå direkt till innehåll
Arkeologisk plats undersöks med metallsökare

Pressmeddelande -

Arkeologisk plats undersöks med metallsökare

I helgen, den 16-18 oktober bjuder länsmuseet in allmänheten att besöka en pågående arkeologisk forskningsundersökning i Hassle utanför Glanshammar. Under utgrävningen medverkar medlemmar ur föreningen Sveriges metallsökare. 

I Hassleområdet påträffades för många år sedan den rikskända Hassleskatten som är ett depåfynd från bronsåldern. Här finns även lämningar efter gravar, ristningar och boplatser från förhistorisk tid. Besökarna kommer att träffa museets arkeologer som berättar om den pågående undersökningen och visar fynd från metallsökningen. De kommer även att visa fyndplatsen för skatten, boplatslämningar och gravar på området.

Under senare år har intresset för metallsökning och bruket av metalldetektor ökat stort inom både ideella grupper och den arkeologiska verksamheten. Länsmuseet har sedan 2017 tillsammans med Länsstyrelsen, Sveriges Metallsökarförening och Riksantikvarieämbetetet arbetat med ett projekt som syftar till att väcka samtal om användningen av metalldetektor inom arkeologin och samverkan mellan ideella, kulturmiljövården och forskarsamhället. Likaså belysa metoder för dokumentation och bevarande av metallfynd och uppmärksamma fynden som källmaterial för forskning och kunskapsuppbyggnad.

Media välkomnas att följa med på en av visningarna för allmänheten. Boka i förväg på epost martin.rundkvist@olm.se, 070-929 56 28.

Visningar: 

Fredag 16 oktober Kl. 15:00. 

Lördag - Söndag 17-18 oktober Kl. 11:00 . Kl 13:00 kl 15:00

Kontakt: 
Örebro läns museum: Martin Rundkvist, arkeolog, 070-929 56 28, martin.rundkvist@olm.se

Sveriges Metallsökarförening: Frank Leverin 0761-628930, frank.leverin@hotmail.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Örebro läns museum är en levande mötesplats för alla åldrar. Genom möte med konst och kulturhistoria vill vi att besökare ska få nya perspektiv på sig själva och omvärlden. Vi producerar utställningar på Örebro slott men även vandringsutställningar som turnerar i Örebro län. Museet erbjuder också visningar barnverksamhet, workshops, föreläsningar och mycket annat. Vi arbetar i hela Örebro län med bred kulturhistorisk kompetens inom områden som slöjd, kulturmiljö och arkeologi. Museet äger och driver också Siggebohyttans bergsmansgård utanför Nora, Gråbo arbetarmuseum i Karlskoga och Kullängsstugan i Askersund. Vi har stora samlingar av fotografier, konst och kulturhistoriska föremål som vi visar både i utställningar och på Digitalt Museum. Länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 är för närvarande stängd för renovering.

Kontakter

Maria Uddén

Maria Uddén

Presskontakt Kommunikationschef 0196028710

Relaterat innehåll