Gå direkt till innehåll
Foto: Mikael Lander
Foto: Mikael Lander

Pressmeddelande -

Metalldetektorsökning i närkemyllan - länsmuseet arrangerar publik arkeologi

Succén med att söka efter forntida fynd i närkemyllan med hjälp av metalldetektor fortsätter!
Under tre dagar, den 15 – 17, oktober arrangerar länsmuseet och Sveriges Metallsökarförening i samarbete med hembygdsföreningen Glanshammars Sockensmagasin en publik undersökning med metalldetektorer vid Storsicke i Glanshammar. 

Allmänheten bjuds in till guidade visningar med möjlighet att själv prova på hur det är att söka efter fynd med metalldetektor.

För den som är intresserad av arkeologi och förhistoria är hela området kring Glanshammar och särskilt längs Äverstaån en av Närkes mest spännande platser. Storsicke har ett strategiskt läge på höjden, med närhet till Äverstaån och äldre färdvägar, under både förhistorisk och historisk tid. Ett par kilometer uppströms ån gjordes för över 70 år sedan ett unikt bronsåldersfynd – Hassleskatten.

Vid Storsicke har man även hittat fynd från järnålder som tyder på att människor bott och även framställt järn på platsen. Det förekommer även medeltida lösfynd och platsen har historiska belägg från 1478 och framåt.

Länsmuseet kommer samtidigt att finnas på plats med en mobil utställning där några av de metallföremål som tidigare hittats visas, och även den fina kopian av Hassleskatten. Personal från museets Landskapsobservatorium medverkar, och vill prata om det som dyker upp ur marken med besökare och allmänhet, men också om landskap, historia och framtid i Glanshammar.

Guidade visningar:

Fredag 15 oktober kl 13.00 & kl 15.00

Lördag 16 oktober kl 11.00, kl 13.00 & kl 15.00

Söndag 17 oktober kl 11.00 & kl13.00

Kontakt arkeologi:

Martin Edlund
martin.edlund@olm.se 019-602 87 75
Martin Rundkvist
martin.rundkvist@olm.se 070-929 56 28

Kontakt Landskapsobservatorium:

Birgitta Elfström
birgitta.elfstrom@olm.se 070-787 94 48

Evenemanget genomförs med stöd av Örebro Läns Hembygdsförbund genom Gustav S O Svenssons och Elsa Sternhammar-Svenssons fond.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Örebro läns museum är en levande mötesplats för alla åldrar. Genom möte med konst och kulturhistoria vill vi att besökare ska få nya perspektiv på sig själva och omvärlden. Vi producerar utställningar på Örebro slott men även vandringsutställningar som turnerar i Örebro län. Museet erbjuder också visningar barnverksamhet, workshops, föreläsningar och mycket annat. Vi arbetar i hela Örebro län med bred kulturhistorisk kompetens inom områden som slöjd, kulturmiljö och arkeologi. Museet äger och driver också Siggebohyttans bergsmansgård utanför Nora, Gråbo arbetarmuseum i Karlskoga och Kullängsstugan i Askersund. Vi har stora samlingar av fotografier, konst och kulturhistoriska föremål som vi visar både i utställningar och på Digitalt Museum. Länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 är för närvarande stängd för renovering.

Kontakter

Maria Uddén

Maria Uddén

Presskontakt Kommunikationschef 0196028710

Relaterat innehåll